× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Angostura Global Cocktail Challenge 2016

O διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός επιστρέφει.

Δημοσιεύτηκε στις 18/08/2015

Μετράμε αντίστροφα για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς, τον Angostura Global Cocktail Challenge, που ξεκινάει τώρα με τις συμμετοχές των mixologists.

Angostura…Το ρούμι που μεθάε τις πεταλούδες

Σύμφωνα με το μύθο του Trinidad, τα σακχαροκάλαμα έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα να δώσουν το εκλεκτό ρούμι όταν οι πεταλούδες της περιοχής μαζεύονται και αρχίζουν να ρουφούν το νέκταρ τους. Με αυτό τον θρύλο ξεκίνησε η Angostura, το ρούμι που έχει σήμα κατατεθέν την όμορφη πεταλούδα και κατάφερε να πετάξει σε όλες τις Ηπείρους και να σερβιριστεί στα ποτήρια μας. Το 1824 ο Γερμανός Γιατρός  Johann Gottlieb Benjamin Siegert έφτιαξε το Angostura Bitters για θεραπευτικούς λόγους, αλλά αυτό γρήγορα έκανε θραύση στην Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά, αγαπήθηκε, ως το απόλυτο digestif και στη συνέχεια, αποθεώθηκε ως το καταλυτικό συστατικό σε ένα πλούσιο cocktail. Μέχρι σήμερα, μετά από τόσα χρόνια παράγεται με την ίδια συνταγή, που συνδυάζει δεκάδες βότανα και μπαχαρικά. Κάθε σταγόνα του είναι εκρηκτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια επιτυχία σε γευστικές ή ποτολογικές δημιουργίες. Με αυτή την παρακαταθήκη η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ρούμι:
Η Angostura Reserve, το λευκό ρούμι που περνάει 3 χρόνια από βαρέλια και ευωδιάζει εξωτικά φρούτα, μπανάνα και καρύδα. Η Angostura 5 ετών, πιο παιχνιδιάρα και πιο δελεαστική με νότες σοκολάτας, μπαχαρικών, βανίλιας, καραμέλας, καρύδας και λεμονιού. Στο στόμα οι τροπικές γεύσεις του μάνγκου και της μπανάνας ενισχύονται από πικάντικες πινελιές. Η Angostura 7 ετών στη μύτη και στο στόμα  έχει υπέροχες νότες από σφένδαμο, μέλι, καφέ, ξύλο, σοκολάτα, καραμέλα βουτύρου, κανέλα και ξηρό καρπό. Η Angostura 1919, ένα σπάνιο ποτό, με ρούμια που είχαν γεμίσει τα βαρέλια από το 1919. Μύτη σύνθετη και στόμα ιδιαίτερα στρογγυλό.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου να στείλουν τις συνταγές τους και ένα βίντεο που να δείχνει live τη δημιουργία τους. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η μια  πρόταση αφορά ένα freestyle cocktail, με δυο δόσεις Angostura orange bitters και το δεύτερο ένα cocktail με οποιοδήποτε από τα Angostura Rum(s) ως βάση καθώς και τουλάχιστον 5 δόσεις Angostura Aromatic Bitters. Στην προκριματική φάση από την επιτροπή θα περάσουν οι δεκαπέντε πιο ευρηματικές παρουσιάσεις και συνταγές και ο ελληνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει το μεγάλο συναρπαστικό ταξίδι. Ο καλύτερος παίρνει free pass για τον Ευρωπαϊκό τελικό και ο ευρωπαίος νικητής λαμβάνει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο Global Final, που πραγματοποιείται στην γενέτειρα της Angostura, στο Trinidad. H παραμονή  εκεί θα κρατήσει μια εβδομάδα και μαζί με τον τελικό, περιλαμβάνει απίστευτες παραλίες και συμμετοχή στο πιο εντυπωσιακό καρναβάλι. Όλοι οι φιναλίστ θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν φανταστικά cocktails και να πάρουν μέρος στο blending της Angostura μαζί με τον master blender. Όσο για τον μέγα τυχερό, τον νικητή, τον περιμένει ένα ετήσιο συμβόλαιο $10.000 ως global brand ambassador των Angostura aromatic bitters. Θα τα παρακολουθούμε και για να είμαστε όσο πιο "μέσα" γίνεται, κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία και στα προιόντα της Angostura, που έτσι και αλλιώς μυρίζουν καλοκαίρι! 

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News