× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Στους έξι καλύτερους bartenders του κόσμου ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος

Εντυπωσίασε με τις δημιουργίες του στο World Class 2015

Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2015

O επίλογος του World Class 2015, αυτή τη φορά γράφτηκε στη Νότια Αφρική, στο Δημαρχείο του Κέιπ Τάουν φέρνοντας την ...

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το μακρύ ταξίδι της μεγαλύτερης διοργάνωσης του παγκόσμιου Fine Drinking.  O Μανώλης πέρασε και τις πέντε απαιτητικές δοκιμασίες του τελικού, γοητεύοντας τους κριτές με ευρηματικές, συντονισμένες και υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις και από τους 54 καλύτερους bartenders που έλαβαν μέρος στο παγκόσμιο τελικό, άγγιξε την κορυφή μπαίνοντας στην χρυσή εξάδα μαζί με τον Jack Scotti από την Αυστραλία, τον Viteslav Cirok από την Τσεχία, Alistair Reynolds από την Μεγάλη Βρετανία, τον Ariel Leizgold από το Ισραήλ και τον Michato Kaneko από την Ιαπωνία.  Στην τελική ευθεία, οι έξι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους pop-up bar, που θα εκπροσωπούσε την προσωπική τους άποψη για το καλύτερο bar στον κόσμο. Ο χρόνος που είχαν για το στήσουν ήταν μόλις ένα εικοσιτετράωρο, με περιορισμένο προϋπολογισμό. Στο bar έπρεπε να σερβίρουν τρία cocktails: το championship serve, το guest signature serve και το reserve punch. Ο Μανώλης δημιούργησε το εντυπωσιακό 1.618 Pop Up Store εμπνευσμένο από την σπειροειδή αντίληψη της ζωής.

Οι κριτές, όπως δήλωσε και ο Spike Marchant, global brand ambassador του World Class, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να καταλήξουν στον νικητή: « το ταλέντο των διαγωνιζομένων φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν ο δυσκολότερος διαγωνισμός που είχα ποτέ την τιμή να λάβω μέρος ως κριτής».  Τελικά, ο Michito Kaneko από την Ιαπωνία είναι ο κορυφαίος bartender στον κόσμο για το 2015. Ο Michito σε όλες τις δοκιμασίες δημιούργησε ευφυείς και αρμονικές συνταγές. Tο pop up bar του ήταν εμπνευσμένο από το ίδιο το όνομα του που σημαίνει περιπλανώμενος και έτσι η διακόσμηση του περιείχε χάρτες και σεντούκια θησαυρών. Όσον αφορά τα cocktails του, ταξίδευαν τους καλεσμένους σε μια διαδρομή από τη Σκοτία, μέχρι τη Γαλλία και φυσικά την Ιαπωνία.  Ο Μανώλης και ο Michito, έχουν πάρα πολλά κοινά. Πέρα από τη μεγάλη επιτυχία τους, το ήθος και την σταθερότητα που έδειξαν κατά την διάρκεια όλου του World Class, και οι δυο εκπέμπουν την αγάπη τους για το bartending, που αποτελεί προσωπική τους επιλογή.   Ο Μανώλης ξεκίνησε από το χώρο της γαστρονομίας, αλλά μόλις βρέθηκε δίπλα στη μπάρα και στο shaker ένιωσε ότι αυτό θέλει να κάνει, ενώ ο Michito, που εργαζόταν ως υπάλληλος υποδομής, όταν δοκίμασε ένα cocktail στο διάσημο bar της περιοχής Nara παραιτήθηκε και βάλθηκε να γίνει bartender. Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε τόσο ψηλά, εκτός βέβαια από το φαινόμενο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, που έφτασε στην πρώτη θέση. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλά ακόμα πράγματα από τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο και από το ελληνικό bartending.  Eτοιμαζόμαστε για την επόμενη συναρπαστική χρονιά του World Class, που δεν είναι μόνο ένας μεγάλος διαγωνισμός, αλλά πολύ περισσότερο είναι ένας σημαντικός θεσμός, που καθορίζει τις τάσεις για την απόλαυση ενός cocktail στα καλύτερα bar του κόσμου.   

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News