× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

All about Perrier

H ιστορία, η γεύση, η απόλαυση του κλασικού ανθρακούχου

Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2015

Η εποχή ζητά φυσαλίδες και τις βρίσκει στα ανθρακούχα νερά, που ταιριάζουν σε κάθε στιγμή της ημέρας και με κάθε γευστική συνήθεια. Μιλώντας για ανθρακούχα νερά, το Perrier είναι ένα όνομα χωρίς αντίπαλο, εμβληματικό και ιδανικό στα mix and match. 

Αρκετοί γνωρίζουν το εμβληματικό ανθρακούχο, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που ξέρουν την προέλευση, τη μεγάλη ιστορία και τις καλές επιδόσεις του σε διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης. Το φυσικό ανθρακούχο νερό Perrier, εκτός από απολαυστικό σκέτο, έχει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το κάνουν ιδανικό για την επιτυχία ενός ευρηματικού alcohol ή non alcohol cocktail. Ταιριάζει σχεδόν με όλα τα βασικά υλικά (φρούτα, χυμούς, βότανα, μπαχαρικά) και αλκοολούχα, ενισχύοντας το τελικό ποτό αρωματικά και γευστικά και προσδίδοντας δόσεις φινέτσας και τσαχπινιάς. Η εικόνα του σήμερα έχει  « φρεσκαριστεί» με βασικό ρόλο όλο και συχνότερα σε επιτυχημένα μιξαρίσματα, που μας ακολουθούν όλη μέρα: στα μοδάτα brunch κάνει καλά ζευγάρια με την πρωτεΐνη, στα δείπνα αναζωογονεί τον ουρανίσκο και ενδιάμεσα, στα απογευματινά aperitivo, πρωταγωνιστεί.

Τα προσόντα του είναι πολλά.  Εύκολα συμμετέχει σε απλές συνθέσεις με λίγα υλικά και χαμηλό αλκοόλ, ικανές να στήσουν αμέσως καλή κατάσταση σε ένα αυτοσχέδιο soirée με φίλους ή γίνεται βασικό εργαλείο των bartenders για ελκυστικά και fresh style cocktails. Όλοι αυτοί οι λόγοι  είναι καλή αφορμή να αναζητήσουμε τη προέλευση των φυσαλίδων του και να εμπνευστούμε γρήγορα, εύκολα και νόστιμα mixing για κάθε περίπτωση της ημέρας.  

Η ιστορία του Perrier  Όλα αρχίζουν από την καταγωγή του. Το Perrier προέρχεται από τη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή Vergeze, που διαθέτει τη μοναδική πηγή νερού Les Bouillens. Το όνομα της πηγής σημαίνει "βραστό νερό" και παραπέμπει στο φυσικό ανθρακικό αέριο που διαθέτει. Η ύπαρξη του εξαιρετικού φυσικού blend νερού με φυσαλίδες είναι γνωστή εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το 58 π.Χ. o Ιούλιος Καίσαρας επιβράβευε τους στρατιώτες  του δίνοντας τους κομμάτια γης δίπλα στην πηγή, ώστε να έχουν πρόσβαση στις γνωστές ιαματικές και πόσιμες  ιδιότητές της. Το 1863, η περιοχή πέρασε στα χέρια της οικογένειας Granier και αυτοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν εμπορικά το νερό, που τότε έφερε το έμβλημα του Ναπολέοντα του III, για την ποιότητα του ως φυσικού μεταλλικού νερού. Το 1898 αλλάζει πάλι η ιδιοκτησία και έρχεται στον Dr Louis Eugene Perrier. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έδωσε το όνομάτου και βρίσκεται πίσω από το icon νερό. Ο Perrier δημιούργησε με την πηγή την Société des Eaux Minerales και ξεκίνησε την πώληση του πόσιμου νερού. Το 1903,  ο Sir St. John Harmsworth, ένας Βρετανός, που ήρθε στη Γαλλία για να μάθει την γλώσσα, ανέλαβε τη δύσκολη διαδικασία της διάδοσης του νερού στους Γάλλους, που ως γνωστόν προτιμούσαν το κρασί.  Τα κατάφερε, όμως, εφευρίσκοντας το έξυπνο slogan "Perrier, η σαμπάνια των επιτραπέζιων νερών". Από τότε, οι φυσαλίδες βρήκαν την ροή τους. Το 1905, ο Harmsworth, άνοιξε τις πύλες της Βρετανικής αυτοκρατορίας προμηθεύοντας τον βρετανικό στρατό με Perrier, ενώ το 1908 το Perrier βραβεύτηκε ως το μεταλλικό νερό της χρονιάς με πωλήσεις 5 εκατομμύριων μπουκαλιών και την ίδια περίοδο ήταν το πιο διάσημο νερό σε Λονδίνο, Ν. Δελχί και Σιγκαπούρη. Η αποδοχή του σε αυτούς τους προορισμούς ήταν ακόμα μεγαλύτερη και από το Παρίσι! 

Το 1947, το Perrier αγοράστηκε από τον Gustave Leven, εκσυγχρονίστηκε και έφτασε την παραγωγή των 150 εκατομμύριων μπουκαλιών. Ακολούθησαν πολλές ακόμα σημαντικές χρονιές -για παράδειγμα το 1976 άνοιξε γραφείο στη Νέα Υόρκη και λίγα χρόνια μετά, το 1988, το Perrier, πουλούσε 300 εκατομμύρια φιάλες στη Αμερική, σχεδόν το 80% από όλα τα μεταλλικά νερά! Το 1990, πλέον  ήταν leader στην αγορά και το 1992 μπήκε στην οικογένεια της Nestlé.  Σήμερα, τουλάχιστον 800 εκατομμύρια φιάλες πωλούνται σε περίπου 150 χώρες. Μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από την εικόνα του και έχουν δημιουργήσει έργα όπου πρωταγωνιστεί, όπως οι Savignac, Warhol και Villemot. Σημαντικοί sommeliers και bartenders, μιλάνε για τα γευστικά του προτερήματα και το επιλέγουν. Το Perrier, είναι κλασικό, αναγνωρίσιμο και μπαίνει στο ρόλο της κάθε εποχής με ευκολία. Η υψηλή ποιότητα των φυσαλίδων του ταιριάζει σε πολλά πόστα και είναι must σε επιλεγμένα εστιατόρια και σε μπαρ. Ακόμα περισσότερο, δένει με το νέο trend των cocktails. Σε πολλές διάσημες μπάρες συμμετέχει στα house cocktails, όπως στο Murano στο Παρίσι, στο Mahiki στο Λονδίνο ή στο Goldbar στη Νέα Υόρκη.  

Στα ενδότερα των φυσαλίδων

Το Perrier, στη Γαλλία γνωστό ως «Joie de Vivre», έχει κληρονομήσει τα χαρακτηριστικά του από τη φύση. Το μοναδικό νερό έρχεται από το υπέδαφος στην επιφάνεια με  ηφαιστειακό χαρακτήρα. Βέβαια, κατά την συνολική διαδικασία, που περιλαμβάνει την συλλογή του νερού, μέχρι και την εμφιάλωση, παρεμβαίνουν 71 έλεγχοι ποιότητας. Στη σύσταση του συγκεντρώνει μια μοναδική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο κτλ, που παραμένουν σταθερά με το χρόνο και το ανθρακικό του είναι απόλυτα φυσικό, χωρίς καμία προσθήκη σε διοξείδιο. Η γεύση του έχει ένταση, διάρκεια και είναι πολύ ευχάριστη. Όσον αφορά τις φυσαλίδες είναι μεγάλες, πυκνές, σταθερές και ενισχύουν την αναζωογονητική του επίδραση. Έξτρα μπόνους κατά την δοκιμή είναι οι αδιόρατα πικρές νότες και οι νύξεις σε εσπεριδοειδή. Πέρα από την κλασική του εκδοχή, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν με τα ίδια ποιοτικά στάνταρντς δυο δροσερά προϊόντα, το Perrier με λεμόνι και το Perrier με κίτρο.  

Δεξαμενή παραγωγής Δεξαμενή παραγωγής

Perrier, all day long

Το κύμα δροσιάς που ακολουθεί την δοκιμή του Perrier, είναι ευπρόσδεκτο κάθε στιγμή της μέρας. Μόνο του ή σε μίξεις, προσφέρει ευχάριστα γευστικά διαλείμματα και κουμπώνει ανάλογα με τις περιστάσεις. Στη περίπτωση που το πίνουμε σκέτο, το perfect serve θέλει το Perrier δροσερό στους 12 βαθμούς, χωρίς πάγο, σερβιρισμένο με μια φλούδα λεμονιού. Στα cocktails χωρίς αλκοόλ δίνει ζωντάνια και αναδεικνύει τις γεύσεις. Δοκιμάστε το με φράουλες, εσπεριδοειδή, αγγούρι, αλλά και με ginger, chili, βασιλικό, μέντα, café -παντρεύεται με όλα. Στα cocktails οι επιλογές είναι αμέτρητες και η γκάμα ανοίγει και περιέχει, από εύκολα παντρέματα, βλέπετε με φρέσκους φυσικούς χυμούς, μέχρι περίπλοκα, πρωτότυπα και ευρηματικά mix. Η συμμετοχή του σε blends δεν είναι καινούρια. Εδώ και 70 χρόνια περίπου μπαίνει σε διαχρονικές συνταγές, όπως το mojito,το gin fiz, το collins και το old fashion. Οι mixologists το προτιμούν και μπορεί να αντικαταστήσει την σόδα, προσφέροντας πλούσιες φυσαλίδες, πολυπλοκότητα και οργανοληπτική ισορροπία, χωρίς την παρουσία της ζάχαρης.

Το touch Perrier στα cocktails

Έχει την ίδια ευκολία να ντουετάρει με οποιαδήποτε βάση, βότκα, τεκίλα, ρούμι, ακόμα και με πιο δύσκολα ταίρια, όπως είναι το ουίσκι και το κονιάκ. Η σύστασή του βοηθάει στην καλύτερη απελευθέρωση των αρωμάτων της βάσης , χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση. Μπορούμε, δηλαδή, σε ένα premium XO Cognac να προσθέσουμε 2cl Perrier και να ενισχύσουμε την ένταση των αρωμάτων. Σε αυτό δουλεύουν καλά οι φυσαλίδες, μεταφέροντας τα αρώματα στην επιφάνεια.  Σήμερα, που τα cocktails έχουν εξελιχθεί πολύ και σε συνδυασμό με το νέο trend, που θέλει πιο ελαφριά και sparkling ποτά, το Perrier δηλώνει παραπάνω από παρόν. Συνεργάζεται με την διεθνή ένωση bartending, υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και δουλεύει με μεγάλα ονόματα, όπως είναι ο Ferran Adria, για νέες τεχνικές. 

Με έμπνευση το Perrier

Είναι σειρά μας να πειραματιστούμε με το Perrier και υλικά που έχετε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας. Μερικές απολαυστικές προτάσεις ακολουθούν: 


Passion By Perrier 


Υλικά 


3 φράουλες σε κομματάκια 
3 φύλλα βασιλικού 
30ml σιρόπι monin passion fruit 
40ml Perrier 


Εκτέλεση:  πιέζουμε τις φράουλες και τα φύλλα σε ένα mixing glass, στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος συμπληρώνουμε με το Perrier.  


Perrier Caribbean


Υλικά  


1 κομμάτι ginger 
20ml μέλι 
40ml ρούμι Angostura 
15ml φρέσκο χυμό λάιμ 
3 σταγόνες angostura bitters Μια φλούδα αγγουριού και ένα φύλλο lemongrass 


Εκτέλεση: σε ένα mixing glass προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το Perrier, ανακατεύουμε καλά με ένα bar spoon και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με το Perrier και για γαρνιτούρα το αγγούρι και το lemongrass.  


Whisper 


Υλικά


40ml ουίσκι 
4 παγάκια  Perrier 
Εκτέλεση: σε ποτήρι old fashion βάζουμε το ουίσκι που μας αρέσει με τον πάγο και προσθέτουμε το Perrier.  

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News