× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Το 12o Hanava Glub Grand Prix με νικητή τον Μάριο Βλαχάκη

Από το A for Athens πετάει για Αβάνα!

Δημοσιεύτηκε στις 23/02/2018

Ο ελληνικός τελικός ενός από τους πιο ενδιαφέροντες διαγωνισμούς bartending ολοκληρώθηκε χθες σε ένα σκηνικό βγαλμένο από την Κούβα. Μεγάλος νικητής ο Μάριος Βλαχάκης από το A for Athens Bar…

Η αφρόκρεμα της bartending σκηνής συγκεντρώθηκε χθές σε έναν πρωτότυπο χώρο, στα Πετράλωνα, για τον δωδέκατο στην σειρά διαγωνισμό του Havana, το Havana Club Grand Prix 2018. Η γκαλερί Ζουμπουλάκη ήταν ο τέλειος καμβάς για να στηθεί ένα όμορφο κουβανέζικο  σκηνικό, ντυμένο στα ζωηρά και παιχνιδιάρικα  χρώματα του Havana, το κόκκινο και το μπλε.


Σε ανάλογη διάθεση βρήκαμε και τους δέκα διαγωνιζόμενους, παρά το γεγονός των απαιτητικών δοκιμασιών. Πρώτα κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους signature cocktail με Havana και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν το mystery box με υλικά που δεν γνώριζαν από πριν και να ετοιμάσουν με τέσσερα από αυτά ένα μοναδικό long drink με άρωμα Havana.

Είδαμε πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις: τον Άκη Παπαγεωργίου από το Bella Vespa να σερβίρει το Herencia Secreta με πρωτοποριακό σιρόπι πουτίγκας ρυζιού, τον Αναστάσιο Τσάμη από το Coyoacan να προτείνει το Room 511 με μια συναρπαστική homemade σόδα με μαστίχα και ροζ γκρέιπφρουτ.

Οι κριτές Οι κριτές

Συνεχίζουμε με τον Κωνσταντίνο Ριστάνη από το Spitaki στα Γιάννενα, που ανακάτεψε Sherry με κρέμα ροδάκινου και ανανά δημιουργώντας ένα εξαιρετικό τροπικό σύνολο, τον Τεό Κωνσταντινίδη από το Amigos με το AfroCubanissima, ένα ευχάριστο ποτό με στοιχείο έκπληξη το μαύρο σκόρδο, τον Μάριο Βλαχάκη με το ισορροπημένο Modern Daiquiri ενισχυμένο με το υπέροχο Chartreuse. Επίσης, ο Κώστας Χατζής από το Artisanal ζευγάρωσε το Havana με σόδα κολοκύθας και ο Λούκας Λεοντίτσης από το Piccadilly Πάτρας με σιρόπι dulce de leche.

Τεό Κωνσταντινίδης Τεό Κωνσταντινίδης

Aπό τα Χανιά και το Boheme, o Κυριάκος Τσιτσιριδάκης έφτιαξε το μεσογειακό El Cuento de Hadas, από το ίδιο bar o Λευτέρης Μπρουπής έβαλε μαζί με Havana εκτός των άλλων σιρόπι tonka και ο Νίκος Σουρμπάτης από το The Clumsies παρουσίασε  το πολύ ιδιαίτερο Reyita, με σπιτικό ενισχυμένο κρασί ροδιού.

Νίκος Σουρμπάτης Νίκος Σουρμπάτης

Υπό τους live ήχους κουβανέζικης μουσικής, ανακοινώθηκαν οι τρεις φιναλίστ. Ο Μάριος Βλαχάκης, ο Νίκος Σουρμπάτης και ο Τεό Κωνσταντινίδης. Οι τρεις τους μπήκαν πίσω από το Havana bar και έφτιαξαν τα cocktails τους για όλους όσοι ήταν στη γκαλερί. Ανάμεσα στον κόσμο, ήταν αρκετοί experts δημοσιογράφοι και άνθρωποι των spirits, που ψηφίσαμε το καλύτερο από τα τρία. Από τις ψήφους των ειδικών και από την πολύ δυνατή επιτροπή (Tony Conigliaro δημιουργός διάσημων bars και της εταιρείας Drinks Factory, Carina Soto Velasquez, ιδρύτρια της εταιρείας Quixotic projects, που αναλαμβάνει εμβληματικά bar και τον Μeimi Sanchez, Havana Club Clobal Ambassador) το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό στην Αβάνα κέρδισε ο Μάριος Βλαχάκης. Ο Μάριος έφτιαξε ένα ποτό ισορροπημένο, που σου άφηνε ένα πολύ ωραίο και πλούσιο after taste.

Οι 3 φιναλίστ Οι 3 φιναλίστ

H συνταγή του Μάριου


Modern Daiquiri
Υλικά
50ml Havana Club Selection de Maestros
45Ml cordial ανανά ενισχυμένο με κίτρινη chartreuse
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
20ml ελληνικό αφρώδες κρασί
Γαρνιτούρα γλειφιτζούρι ανανά
 
Εκτέλεση: όλα τα υλικά ανακατεύονται καλά και σερβίρονται σε ποτήρι Coupee.


 


Φωτογραφίες: baracademy.gr

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News