× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Premium gins: ένα trend διαρκείας

Δοκιμάσαμε 24 δυνατά gins κατηγορίας premium

Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2016

Συγκεντρώσαμε την premium κατηγορία, με γνωστά brands και new entries και τα δοκιμάσαμε παρέα με τους ειδικούς Γιάννη Πέτρο Πετρή, Στέφανο Δραγανιδάκη και Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο…

Tο gin θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα success story, προς μελέτη. Καταναλώνεται από το 1575 και πέρα από την προφανή μακρόβια ύπαρξή του, το δυνατό του χαρτί είναι ότι βρίσκεται συνέχεια στην πρώτη γραμμή των spirits, φρεσκάροντας, πέρα από την εικόνα του, ακόμα και την ίδια την τυπική σύσταση του. Σήμερα, είναι ίσως στα καλύτερά του. Βασικό σε όλες τις μπάρες και τις cocktail λίστες, βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των spirit lovers είτε straight, είτε κλασικά στα Dry Martini και Gin Tonic ή σε πιο νέα και δημιουργικά μιξαρίσματα. Ο βασικός λόγος είναι ότι διάνθησε τη γκάμα του, προσθέτοντας μια πιο premium version (βλέπε συνεχείς και ελεγχόμενες αποστάξεις), που φλερτάρει με περισσότερες αρωματικές και γευστικές νύξεις, ξεφεύγοντας από τον άρκευθο και τη γνωστή βοτανική κυριαρχία. Τέτοιες χαρακτηριστικές ετικέτες προσγειώνονται συνέχεια στην πόλη μας.


Για να τα γνωρίσουμε, συγκεντρώσαμε την premium κατηγορία με γνωστά brands και new entries και τα δοκιμάσαμε μαζί με τους experts Γιάννη Πέτρο Πετρή, Στέφανο Δραγανιδάκη και Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο. Τα συμπεράσματα, αλλά και οι προτάσεις των mixologists για να τα απολαύσουμε, έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Τα gin αλλιώς...

Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι είχαμε συνηθίσει να πίνουμε το gin ως βάση ή συστατικό σε κάποιο cocktail, όπως δηλαδή και τη βότκα. Έμπαιναν και τα δυο στην κατηγορία των λευκών αποσταγμάτων με ευδιάκριτη καυστικότητα και περιορισμένο οργανοληπτικό χαρακτήρα, που κούμπωνε περισσότερο σε αναμείξεις με άλλα συστατικά για ενίσχυση του αλκοόλ και λιγότερο σε straight κατανάλωση, όπως συμβαίνει με τα αρωματικά και πληθωρικά κεχριμπαρένια αποστάγματα. Η νέα γενιά των premium gins ήρθε για να αναστρέψει τη συγκεκριμένη εικόνα και να εμπλουτίσει τους τρόπους και τις συνήθειες δοκιμής των gins. Σε αυτή την κατηγορία υπήρχαν βέβαια οι πρώτοι καινοτόμοι, για παράδειγμα το Hendricks, ένα πολύ ιδιαίτερο ποτό και στη συνέχεια το G-Vine με την πρωτοτυπία της πρώτης ύλης (προέρχεται από το σταφύλι) και μετέπειτα το Gin Mare, που κρύβει στη φιάλη του ένα μπουκέτο μεσογειακές νότες, από ντομάτα μέχρι ελιά.


Ο δρόμος άνοιξε και ξεκίνησαν να προστίθενται εμβόλιμα όλο και πιο «ασυνήθιστα» gins, με πολύ μελετημένες συνταγές  και επαναλαμβανόμενες αποστάξεις. Gin που μπορείς να σερβίρεις στο ποτήρι σου σκέτα ή με λίγο πάγο και να τα πιεις σιγά σιγά, αφήνοντας τις αισθήσεις σου να επεξεργαστούν το ανανεωμένο μπουκέτο αρωμάτων, καθώς στον ουρανίσκο σκάνε φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Αλλά, επίσης, και gin που μπορούν να αναβαθμίσουν την αγαπημένη συνήθεια σε Dry Martini και ακόμα περισσότερο σε Gin Tonic.  

Τι νέο φέρνουν τα premium gins;

Οι φιλοξενούμενοι experts μας εκθέτουν τις σκέψεις τους σχετικά με τα premium gins και τη γευσιγνωσία.


O Γιάννης Πέτρος Πετρής είναι σίγουρα bartender από κούνια, με μια εντυπωσιακή πορεία στην οποία έχει βάλει την ταλαντούχα υπογραφή του και έχει συγκεντρώσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, φτάνοντας στη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο τελικό του Havana.  Εμείς τον αγαπάμε, πέρα από τα μιξαρίσματα στο σέικερ, και στις νόστιμες αναμείξεις στη κουζίνα. Στο Ipitou bar έχουμε την ευκαιρία να τον δοκιμάσουμε και στα δυο!

Γιάννης Πέτρος: Κάποια αποστακτήρια κάνουν old school gin, αλλά με ντελικάτες αποστάξεις. Νέοι «παίκτες» προσπαθούν να μπούν στο παιχνίδι με νέα αρώματα, πανέμορφες φιάλες και μπόλικο marketing. Είναι ωραία να έχεις κλασικά gin που έχουν απλά άρωμα από λεμόνι και κέδρο, είναι λίγο μονοδιάστατα, αλλά με τόνικ κάνουν καλά τη δουλειά τους (η γαρνιτούρα που θα βάλουμε έχει βασικό ρόλο εκεί). Τα μοντέρνα είναι νόστιμα σκέτα, αλλά και σε μερικές συνταγές για cocktails. Αν πας στο super market και αγοράσεις gin μπράντας “market”, θα δεις τη διαφορά.  Άρα, ένα επώνυμο gin χαμηλού στα μάτια μας brand, αλλά και στο κόστος (15-16 ευρώ), είναι premium για μένα -κάνουν gin 200 χρόνια σε πολλά brands από αυτά, κάτι ξέρουν! Αυτά που δοκιμάσαμε σήμερα είναι super premium, είναι τοπ!

Ο Στέφανος Δραγανιδάκης έχει το δικό του ήρεμο και συντονισμένο στυλ πίσω από την μπάρα που σε μαγνητίζει, θα έλεγες ότι αποτελεί την προσγειωμένη και ήρεμη δύναμη. Στο Trap, που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιάννη Σαμαρά, μας έχει παγιδεύσει με απίθανες και ψαγμένες προτάσεις, που πατάνε σε υψηλές τεχνικές και γνώσεις. Επιπλέον είναι ο φετινός Chivas Master!

Στέφανος: Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά και διαφορετικά gin κι επίσης έχει γίνει η επιλογή προτίμησης για πολλούς καταναλωτές.
Εχουμε δει σερβιρίσματα σε διαφορετικά ποτήρια, πέρα από το κλασικό Collins και πρωτότυπες γαρνιτούρες, η ουσία όμως παραμένει η ίδια, το κλασικό Gin 'n tonic που τόσο έχει αγαπηθεί, επηρεασμένο απλά από τις νέες τάσεις. 
Και δεν είναι παράξενο, αφού πλέον βλέπουμε στην αγορά πολλά gin σχεδόν από κάθε γωνιά της γης, πολλά “τοπικά” gin από διάφορες περιοχές με γνωρίσματα και βοτανικά αρώματα της εκάστοτε περιοχής, όπως κι άλλους πειραματισμούς, πχ Barrel Aged Gins.
 Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και τη διαφοροποίηση από την κλασική συνταγή και γεύση του κλασικού λονδρέζικου gin,  πιο πλούσια σε αρώματα Juniper, με βοτανικά, μπαχαρικά και συνδυασμούς γεύσεων που δεν έχουν ξαναγίνει, δίνοντας μας την επιλογή να διαλέξουμε από μια πληθώρα brands και να βρούμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο.
Επομένως, στην ερώτηση premium gin ή όχι, η απάντηση έγκειται μάλλον περισσότερο στο προσωπικό γούστο και την προτίμηση του καθενός και όχι τόσο στην τιμή ή το packaging.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, πάντα ευγενικός και χαμογελαστός στο πόστο του πίσω από την μπάρα του 9 Βήτα, « χτυπάει» συνταγές που σίγουρα φλερτάρουν με τα γούστα μας. Μπορεί εύκολα να συνδυάσει υλικά δημιουργώντας νόστιμα cocktails και αυτό φαίνεται στην cocktail collection του 9 Βήτα, που υπογράφει μαζί με τον Κώστα Λύτρα. Να προσθέσουμε, ότι κι εκείνος διαπρέπει σε διαγωνισμούς, όπως ο ελληνικός τελικός του Angostura.

Κωνσταντίνος: Η γευσιγνωσία ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα. Είναι άλλο να πίνεις ένα gin tonic και άλλο να κοιτάς τον χαρακτήρα ενός gin στον πυρήνα του. Τα primium gin έχουν ανεβάσει πολύ τις στροφές του συγκεκριμένου spirit. Θα έλεγα, ότι μαζί με το ρούμι είναι αυτά που κερδίζουν συνέχεια έδαφος στο κοινό. Τα new style gin, τώρα, έχουν πολύ ενδιαφέρον, αρκεί να διατηρούν και να εξελίσσουν κάποια τυπικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών αντιπροσώπων. Στη δοκιμή είδαμε ότι τα premium gin παντρεύουν εξαιρετικά τα παραδοσιακά με τα μοντέρνα συστατικά.

Τα συμπεράσματα της δοκιμής

Όλα τα gins της γευσιγνωσίας κρίθηκαν καλά και πολύ καλά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Sylvious

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Ολλανδία
Παραγωγός: Schiedam Onderde Boompjes
Στη μύτη το κυπαρισσόμηλο και οι βοτανικές νότες  ενισχύονται με berries, δημητριακά και αμύγδαλα. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει αρώματα γλυκάνισου, κανέλας και γλυκόριζας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ετικέτα, ιδανική για cocktails με σόδα.
Δ.Κ 3,8  Χ.Κ 3,7  Ν.Γ 3,8  ΓΠΠ 3,9  Σ.Δ 3,5  Κ.Β 3,1
Εισαγωγή: Granikal
Ενδεικτική τιμή: 28,15 ευρώ

Gastro Gin

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Ολλανδία
Παραγωγός: Schiedam Onderde Boompjes
Ωραία και φρέσκια μύτη, που παραπέμπει σε αρωματικό μπουκέτο μάραθου, δεντρολίβανου, άνηθου, μέντας και θυμαριού σε συνδυασμό με στέμφυλα, γαρύφαλλο και πράσινο πιπέρι. Το στόμα είναι πρωτότυπο και πυκνό, με καθαρή παρουσία του juniper και ευχάριστες εκπλήξεις εσπεριδοειδών και μπαχαρικών. Εξαιρετική επίγευση. Δοκιμάστε το σκέτο, με πάγο όπως μας προτείνει ο Πετρής , σε martinis κατά τον Στέφανο Δραγανιδάκη ή στο κλασικό Last World, που προτείνει ο Κωνταντίνος Βασιλακόπουλος.
Δ.Κ 4,2  Χ.Κ 4,2  Ν.Γ. 4,2  ΓΠΠ 4,1  Σ.Δ 4,5  Κ.Β 4,3
Εισαγωγή: Granikal
Ενδεικτική τιμή: 47,58 ευρώ

Tanqueray No Ten

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Charles Tanqueray Cο
Δεμένη και δροσερή μύτη, με βασικές νότες εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και γκρέιπφρουτ, ισορροπημένες, με νύξεις αρωματικών χόρτων. Στόμα με γλυκύτητα και νότες χαμομηλιού, elderfloewer, περγαμόντου και πράσινου τσαγιού. Καλή επίγευση. Ταιριάζει πολύ καλά, σύμφωνα με τη γνώμη των experts, σε Dry Martini και Gin Tonic.
Δ.Κ 4,0  Χ.Κ 4,0  Ν.Γ. 3,9  ΓΠΠ 4,0  Σ.Δ 4,5  Κ.Β 4,2
Εισαγωγή: Diageo
Ενδεικτική τιμή: 33,50 ευρώ

Opihr

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: G ana J
Ευγενική και πιπεράτη μύτη με αρώματα καρδάμωμου, κανέλας, γαρύφαλου, κακουλέ, κουρκουμά και κέδρου. Το ίδιο ιδιαίτερο είναι και το στόμα, με έντονο κύμινο και ευδιάκριτη παρουσία του juniper και των berries. Μια πρόταση να το απολαύσετε από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή, είναι σε sour cocktails.
Δ.Κ 4,0  Χ.Κ 4,0  Ν.Γ 3,9  ΓΠΠ 3,2  Σ.Δ 3,5  Κ.Β 3,3
Εισαγωγή: Concepts
Ενδεικτική τιμή:

Beefeater Burrough’s Reserve

Τύπος: Oak Rested Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Beefeater Distillery
Κεχριμπαρένιο χρώμα και μύτη που δεν θυμίζει gin, αλλά γενικά ένα καλό παλαιωμένο απόσταγμα. Στη μύτη πρωταγωνιστούν η κανέλα, το ροδάκινο, το ξύλο, η βανίλια  και το γαρύφαλλο. Στο στόμα είναι γεμάτο, λιπαρό, πλούσιο σε γλυκές νότες μπαχαρικών και δροσερές νύξεις ροδάκινου. Η επίγευση έχει διάρκεια και θα την καταλάβετε καλύτερα τσεκάροντάς το on the rocks.
Δ.Κ 3,5  Χ.Κ 3,4  Ν.Γ 3,3  ΓΠΠ 2,8  Σ.Δ 3,9  Κ.Β 3,1
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή:

Beefeater 24

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Beefeater Distillery
Τυπική και ωραία μύτη, με νότες λεμονιού, βοτάνων, κέδρου και φόντο κυπαρίσσι. Ευχάριστη αλκοολική αίσθηση. Στόμα πολύ ισορροπημένο, κλασικό, με καθαρές νότες juniper και εσπεριδοειδών. Η επίγευση είναι λίγο καυστική. Ιδανικό για Martini, sours και fizz.
Δ.Κ 3,8  Χ.Κ 3,7  Ν.Γ. 3,7  Γ.Π.Π. 3,3  Σ.Δ. 3,8  Κ.Β 3,7
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή 20,46 ευρώ

Sipsmith

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Sipsmith
Μια ιδιάζουσα μύτη, που φλερτάρει με το λεμονόχορτο, το τριαντάφυλλο, τον κέδρο και το ελαιόχορτο. Το στόμα αναπτύσσει καυστικότητα, ανήκει όμως στην κατηγορία των κλασικών στυλ. Μια καλή περίπτωση για ένα ιδιαίτερο Negroni.
Δ.Κ 3,3  Χ.Κ. 3,0  Ν.Γ. 3,2  ΓΠΠ 3,2  Σ.Δ. 4,0  Κ.Β 3,5
Εισαγωγή: Beverage World
Ενδεικτική τιμή: 47,00 ευρώ

Celery Gin

Τύπος:
Χώρα Προέλευση: Ολλανδία
Παραγωγός: Rutte de Kuyper
Πολύ ενδιαφέρουσα και σύνθετη μύτη, με νότες άρκευθου, σέλερι και πορτοκαλιού. Ένα new style gin, που σέβεται την παράδοση και εξελίσσεται στο στόμα τυπικά, παντρεύοντας τις βοτανικές νότες με τα εσπεριδοειδή. Είναι top για Martini και για Red Snapper.
Δ.Κ 4,3  Χ.Κ 4,1  Ν.Γ. 4,2  Γ.Π.Π. 4,2  Σ.Δ. 4,5  Κ.Β. 4,3
Εισαγωγή: Barmaniacs
Ενδεικτική τιμή:

Hendrick’s

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Σκοτία
Παραγωγός: William Grant Sons LTD
Σύνθετη μύτη με δροσερές νότες αγγουριού, ανθώδη στοιχεία και νύξεις από λουκούμι τριαντάφυλλο. Στόμα ήπιο, πιπεράτο και ευχάριστο. Μεγάλη επίγευση. Πολύ καλό για απολαυστικά Gin Tonic.
Δ.Κ. 3,9  Χ.Κ. 3,8  Ν.Γ. 3,9  Γ.Π.Π. 3,4  Σ.Δ 3,7  Κ.Β. 3,7
Εισαγωγή: Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή: 35,30 ευρώ

Monkey 47

Τύπος
Χώρα Προέλευσης: Γερμανία
Παραγωγός: Black Forest
Πληθωρικό, με αρώματα δεντρολίβανου, κερασιού, λεβάντας, βιολέτας, πεύκου και λεμονιού. Το στόμα είναι βοτανικό, με πολύ ωραία αίσθηση καραμέλας και γοητευτικές νότες βιολέτας. Ένα δυνατό gin, που μπορούμε να δοκιμάσουμε με πάγο, ή σε μιξ με τόνικ και στο κλασικό Aviation.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ. 3,6  Ν.Γ 3,5  Γ.Π.Π. 3,7  Σ.Δ. 3,5  Κ.Β. 3,4
Εισαγωγή: Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή: 43,30 ευρώ

G Vine

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Γαλλία
Παραγωγός: Eurowine
Ελκυστική μύτη με αβανταδόρικες νότες, που παραπέμπουν σε τσιχλόφουσκα και κόκκους καφέ και άνθη. Το στόμα είναι αρκετά ανθικό, μαλακό και φρουτώδες. Σίγουρα, πάει γάντι με τόνικ.
Δ.Κ 3,7  Χ.Κ 3,8  Ν.Γ. 3,7  Γ.Π.Π. 3,5  Σ.Δ 3,8  Κ.Β. 3,5
Εισαγωγή: Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή: 39,40 ευρώ

The Botanist

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Islay
Παραγωγός: Bruichaladdich
Έντονη μύτη με βοτανικές νότες, τσαγιού και χαμομηλιού, συνδυασμένες με περγαμόντο και berries. Κομψό, αρμονικό και γλυκό στόμα, με μεγάλη επίγευση. Ιδανικό για gin tonic.
Δ.Κ 3,3  Χ.Κ 3,2  Ν.Γ 3,2  Γ.Π.Π. 2,9  Σ.Δ. 3,4  Κ.Β. 3,0
Εισαγωγή: Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή: 50,44 ευρώ

Star of Bombay

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Bombay spirits company
Ιδιαίτερα αρώματα -βλέπε σπαραγγιού και μπανάνας- παντρεύονται με κλασικές νότες βοτάνων, κόλιανδρου, πιπεριού και γκρέιπφρουτ. Το στόμα ισορροπεί ανάμεσα στις λεμονάτες και γλυκές νύξεις και η επίγευση έχει διάρκεια.
Δ.Κ 3,3  Χ.Κ 3,2  Ν.Γ 3,4  ΓΠΠ 3,4  Σ.Δ.  4,0  Κ.Β. 3,2
Εισαγωγή: Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή: 33,26 ευρώ

Boodles

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Russel and company
Τονισμένα αρώματα αρκεύθου αλλά και νότες λουλουδιών, κυρίως βιολέτας, μαζί με λεβάντα και περγαμόντο. Στο στόμα ανεβαίνει η ένταση των μπαχαρικών και η καυστικότητα και, καθώς εξελίσσεται, αναπτύσσονται νότες φρούτων ενώ στο τελείωμα παραμένουν ευχάριστες νύξεις μπανάνας.
Δ.Κ 3,0  Χ.Κ 3,0  Ν.Γ 3,3  ΓΠΠ 2,9  Σ.Δ 3,2  ΚΒ 3,0
Εισαγωγή: Beverage World
Ενδεικτική τιμή: 31,05 ευρώ

Broker’s

Τύπος: London Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός: Brokers Gin Limited London
Τυπική μύτη, με αρώματα βοτάνων, που διανθίζεται με νότες μαστίχας, κόλιανδρου, πιπεριού, ρίγανης, λεβάντας και φλούδες πορτοκαλιού. Το στόμα είναι πλούσιο, με spicy πινελιές και γλυκιά επίγευση.
Δ.Κ. 3,7  Χ.Κ. 3,8  Ν.Γ. 3,8  ΓΠΠ 3,8  Σ.Δ. 3,8  Κ.Β. 4,2
Εισαγωγή: Beverage World
Ενδεικτική τιμή: 23,28 ευρώ

Old Sport

Τύπος Dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Παραγωγός: Καλλικούνης
Έντονη, δροσερή μύτη, με αρώματα λεμονιού, λεβάντας, μαστίχας, βιολέτας και βανίλιας. Το στόμα παραπέμπει σε λικέρ και εξελίσσεται με αρώματα εσπεριδοειδών και λεβάντας, μέχρι το ζεστό πιπεράτο τελείωμα. Δoκιμάστε το on the rocks.
Δ.Κ 2,7  Χ.Κ 2,8  Ν.Γ. 3,2  ΓΠΠ 2,8  Σ.Δ. 3,0  Κ.Β. 3,2
Εισαγωγή: Roots
Ενδεικτική τιμή: 25,00 ευρώ

Edinburg Gin Seaside

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Σκοτία
Παραγωγός: Edinburg distillery
Ευρηματικό gin, με νότες που παραπέμπουν σε ιώδιο και τονίζουν το κυπαρισσόμηλο, τον κέδρο και τα φρούτα. Φινετσάτο στόμα, με ωραίες αλμυρές και γλυκές νότες. Ό,τι πρέπει για ένα γευστικό dry martini.
Δ.Κ 3,6  Χ.Κ 3,7  Ν.Γ 3,8  ΓΠΠ 3,9  Σ.Δ. 4,0  Κ.Β. 3,6
Εισαγωγή: LCK
Ενδεικτική τιμή: 45,00 ευρώ

Navy Strength

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Σκοτία
Παραγωγός: Edinburg distillery
Απαλά και φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών μαζί με κέδρο και ελαφριές καπνιστές νότες. Στόμα ελαιώδες, με φλούδες λεμονιού, περγαμόντου και ωραία φυτικότητα. Στην επίγευση παραμένει ο άρκευθος. Ο Γιάννης μας προτείνει να το μιξάρουμε στο White Lady.
Δ.Κ 3,1  Χ.Κ 3,1  Ν.Γ. 3,3  ΓΠΠ 3,3  Σ.Δ 3,5  Κ.Β. 3,1
Εισαγωγή: LCK
Ενδεικτική τιμή: 44,00 ευρώ

Gin Mare

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης: Ισπανία
Παραγωγός: Distilleries MG
Πολύ ωραία και πολύπλοκη μύτη, με αρώματα λιαστής ντομάτας, δεντρολίβανου, βασιλικού και ελιάς. Σύνθετο και πρωτότυπο στόμα, που ακολουθεί αρωματικά τη μύτη και έχει εξαιρετική ισορροπία. Επίγευση με μεγάλη διάρκεια. Κάντε, όπως λέει και ο Γιάννης, ένα επιτυχημένο twist στο Bloody Mary.
Δ.Κ 4,2  Χ.Κ 4,1  Ν.Γ 3,9  ΓΠΠ 3,9  Σ.Δ. 4,0  Κ.Β. 4,0
Εισαγωγή: Beverage world
Ενδεικτική τιμή: 48,50 ευρώ

Jerry Thomas Speakeasy

Τύπος:
Χώρα Προέλευσης : Ιταλία
Παραγωγός: Antica Distilleria Quaglia
Παρέλαση αρωμάτων από θυμάρι, μέλι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, κάρδαμο και βότανα. Στόμα με έντονα μπαχαρικά, που υστερεί σε σχέση με τη μύτη.
Δ.Κ 3,6  Χ.Κ 3,4  Ν.Γ 3,1  ΓΠΠ 3,1  Σ.Δ. 2,6  Κ.Β. 3,1
Εισαγωγή: Deals
Ενδεικτική τιμή: 38,99 ευρώ

Bloom

Τύπος: London dry Gin
Χώρα Προέλευσης: Αγγλία
Παραγωγός:
Στη μύτη ενώνονται αρμονικά αρώματα τσαγιού, χαμομηλιού και εσπεριδοειδών. Στόμα πλούσιο, με γλυκές νότες, που έχει καλή διάρκεια.
Δ.Κ 3,6  Χ.Κ 3,7  Ν.Γ 3,6  ΓΠΠ   Σ.Δ 3,0
Ενδεικτική τιμή: 33,30 ευρώ

Οι συνταγές των experts για home made cocktails

Ο Γιάννης, ο Στέφανος και ο Κωνσταντίνος μας δίνουν εύκολες, κλασικές αλλά και ευφάνταστες μείξεις, για να στήσουμε και εμείς premium gin δοκιμές.


Γιάννης Πέτρος Πετρής
London sidecar
30ml Beefeter 24
30ml Cointreau
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι


Εκτέλεση: σε ένα shaker γεμάτο πάγο ρίχνουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε δυνατά, τέλος, σουρώνουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.


Dry martini
40ml Tanquearay TEN
20ml Noilly prat


Εκτέλεση: σε ένα δοχείο ανάμειξης γεμάτο πάγο βάζουμε όλα τα υλικά, αναδεύουμε με το κουτάλι του μπαρ για  40sec (σερβίρουμε στους -4c). Σερβίρουμε σε ποτήρι martini με πράσινη ελιά και φλούδα λεμονιού.


Στέφανος Δραγανιδάκης


Celery Gin


C n T
50 ml Celery Gin
10 ml Yellow Chartreuse
10ml Shrub Ανανά
top Up Tonic Water


Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το τόνικ σε ένα build class, ανακατεύουμε, σερβίρουμε σε ποτήρι collins και γαρνίρουμε με πίκλα ανανά.



Red Snapper #Not    


60ml Gastro Gin
100ml αποχρωματισμένος χυμός τομάτας
5ml Worchestershire Sauce
2 δόσεις λευκό βαλσάμικο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
10ml φρέσκο χυμό λάιμ


Εκτέλεση: σε ένα mixing glass τοποθετούμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι ballon και γαρνίρουμε με πίκλες κόκκινης ντομάτας και φρέσκο κόλιανδρο.


Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος


Kubrick’s orange
50ml Celery Rutte
10ml Campari
15ml ελαιοσάκχαρα εσπεριδοειδών ( πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ )
15ml σπιτικό σιρόπι δενδρολίβανο, κόλιανδρο, θυμάρι
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
ασπράδι αβγού
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε περίπου για 8’’. Σουρώνουμε και ξαναχτυπάμε χωρίς πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου κουπέ και γαρνίρουμε με φρέσκο δενδρολίβανο και φλούδα πορτοκαλιού.


Dry Corpse
50ml Sipsmith
20ml Lillet blanc infused με anise
10ml Aperol
έλαια λεμονιού
Εκτέλεση: σε ένα mixing glass βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε πάγο. Ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κουπέ. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.


Τα gin δοκίμασαν οι: Διονύσης Κούκης, Ντίνα Γκρουμούτη, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Γιάννης Πέτρος Πετρής, Στέφανος Δραγανιδάκης, Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος.


Βαθμολογία: 1: αποδεκτό, 2: ενδιαφέρον, 3: καλό, 4: πολύ καλό, 5: εξαιρετικό

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News