× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Bruichladdich, ένα αποστακτήριο στην ελίτ των πρωτοπόρων του Whisky

-

Δημοσιεύτηκε στις 22/12/2016

H συναρπαστική συλλογή του νησιώτικου malt whisky, είναι επιτέλους προσβάσιμη στην ελληνική αγορά.

Το «Bruichladdich» βρίσκεται στην καρδιά του σκωτσέζικου νησιού Islay από τον 19 αιώνα μέχρι σήμερα με το whisky που αποστάζει να διατίθεται εξολοκλήρου για δικά του malt και όχι για την παρασκευή blended. Οι άνθρωποι του «Bruicladdich» πιστεύουν ότι το whisky πρέπει να έχει χαρακτήρα και να βγάζει την ψυχή και το terroir της καταγωγής του. Γι αυτό η Joanne Brown, senior ambassador του αποστακτηρίου, τονίζει ότι το κριθάρι που χρησιμοποιούν είναι 100% σκωτσέζικο. Μάλιστα ένα μέρος του προέρχεται από την οικογένεια της που καλλιεργεί κριθάρι στην βιολογική φάρμα Octomore, πάνω από το χωριό Port Charlotte.Το αποστακτήριο ήταν όταν ξεκίνησε ένα πολύ μικρό αγρόκτημα, αλλά σήμερα είναι από τα μεγαλύτερα του νησιού. Το 2010 έβγαλαν στην αγορά το πρώτο single malt whisky φτιαγμένο μόνο από κριθάρι του Islay. Εκτός από το terroir δίνουν βαρύτητα και στην διαδικασία παραγωγής καθώς χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ένα εντυπωσιακό Βικτωριανό εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα κάποιες ξύλινες δεξαμενές στις οποίες πραγματοποιείται η ζύμωση της βύνης πολύ αργά.

Το αποτέλεσμα είναι ουίσκι με αρωματική πολυπλοκότητα και πλούσιο στόμα, εμφιαλωμένα με εντυπωσιακό και χαρούμενο ποπ στυλ. Μια τέτοια περίπτωση είναι το « The Classic Laddie», ένα single malt με υπέροχα αρώματα λουλουδιών, καραμέλας, μύρτιλων και νύξεις μέντας ˙ συν τω χρόνω εξελίσσεται και το αρωματικό μπουκέτο του εμπλουτίζεται με καραμελωμένα φρούτα και μέλι. Στο στόμα σκάει μια γοητευτική αλμύρα που μαρτυρά την παλαίωση του δίπλα στην θάλασσα. Εξαιρετικό είναι επίσης το « Port Charlotte» από κριθάρι που καλλιεργείται μόνο στο ομώνυμο χωριό. Πιο κλασσικά νησιωτικό το άρωμά του σφραγίζεται κατ αρχάς από καπνό και το ιώδιο της θαλασσινής αύρας και κατόπιν εμφανίζονται πρωτότυπες νότες πάπρικας, μανιταριών, πιπεριού, δέρματος, δαμάσκηνων, τα φιστικιών και το καραμέλας βουτύρου. Με την πρώτη γουλιά αναφωνείς ουάου! Έχει τέτοιο βάθος και αρμονία η γεύση του που θέλεις να το πίνεις ξανά και ξανά. Τελευταίο της σειράς το «Octomore», με ευγενικά και γλυκά χαρακτηριστικά, που κρύβουν όμως έντονο δυναμισμό. Η μύτη φλερτάρει έντονα με το καπνό, αλλά και την καραμέλα, τη βανίλια, τα αμύγδαλα και τα εσπεριδοειδή. Το στόμα έχει απίστευτη βελούδινη υφή, δροσιστικά φρούτα και μεγάλη διάρκεια με αναπάντεχα ζωηρές νότες μελιού, κίτρου και crème brule.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News