× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Montelobos, ένα Mezcal με έντονη προσωπικότητα

Ένα μεξικάνικο απόσταγμα που ήρθε για να μας ταξιδέψει.

Δημοσιεύτηκε στις 06/02/2018

Καπνιστά αρώματα και επίγευση από οργανική αγαύη συνδυάζονται τέλεια στο ποτήρι σου.

Το όνομά του σημαίνει «βουνό των λύκων» και το έχει δανειστεί από το βουνό της Oaxaca του Μεξικό, στους πρόποδες του οποίου καλλιεργείται βιολογικά η αγαύη espadin, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του. Το Montelobos, παρότι νέο (έκανε το ντεμπούτο του το 2012), είναι ήδη τόσο θρυλικό όσο και το βουνό από το οποίο πήρε το όνομά του. Γιατί πίσω του κρύβονται δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι που συνασπίστηκαν προκειμένου να φτιάξουν το καλύτερο μεσκαλ της εποχής του -και φαίνεται πως το κατάφεραν.


Ο Ιβάν Σαλντάνα, θεωρείται ειδικότερος των ειδικών στην αγαύη -είναι βιολόγος και έχει διδακτορικό πάνω στο φυτό. Ο Don Abel Lopez ειναι 5ης γενιάς μεσκαλέρο – εν ολίγοις εδώ και πέντε γενιές η οικογένειά του ασχολείται με την παραδοσιακή παρασκευή μεσκάλ. Οι ντόπιοι ευχαριστούν το Θεό που αυτοί οι δύο συναντήθηκαν γιατί μαζί ήταν λογικό να είναι αξεπέραστοι. Συνδύασαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, το σεβασμό τους στο φυτό της αγαύης και στην παράδοση της παρασκευής του μεσκάλ, βασίστηκαν σε αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους που ήξεραν καλά, συνδυάζοντάς τις με σύγχρονες τεχνικές ώστε να φτιάξουν ένα ποτό ισορροπημένο, αλλά και περίπλοκο, πιο στρογγυλοποιημένο από οποιοδήποτε άλλο μεσκάλ κυκλοφορεί. Μαζί επέλεξαν βιολογική αγαύη της ποικιλίας espadin και μαζί δούλεψαν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης της οικογένειας Lopez για να αναδείξουν τις μοναδικές γεύσεις της ποικιλίας αυτής.

Η διαδικασία γίνεται στο χέρι, ξεκινάει από τα χωράφια της 100% οργανικής αγαύης η οποία ψήνεται σε ηφαιστειογενείς πέτρες μέσα στο γη και συνθλίβεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με την τεράστια ηφαιστειογενή πέτρα  tahona. Η ζύμωση γίνεται με φυσικό τρόπο, σε συνθήκες που έχουν ορίσει επακριβώς οι δύο άντρες, και δεν προστίθεται έξτρα ζυμομύκητας, γεγονός που κάνει το Montelobos να έχει μια τόσο ισορροπημένη γεύση, η απόσταξη είναι διπλή σε copper pot still αποστακτήρες. Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση, στη φωτιά όπου ψήνεται η αγαύη ρίχνονται πιπεριές τσίλι, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.


Για αυτό και εκτός από τα στοιχεία καπνού και ξύλου, πράσινης και ψημένης αγαύης, πιπεριού και βανίλιας που βγάζει στη γεύση, στο απολύτως ισορροπημένο τελείωμα θα ανιχνεύσει κανείς και τόνους τσίλι και μαύρης σοκολάτας. Στη μύτη θα βρει κανείς γλυκάνισο, μπανάνα, ανανά, σπαράγγια και καπνό.
Τι είναι λοιπόν ο Montelobos Mezcal Joven; Είναι ένα χειροποίητο έργο αγάπης. Είναι παράδοση. Είναι το μεσκάλ στα καλύτερα του.
Και τα καλύτερα έρχονται καθώς τις επόμενες μέρες  θα έχουμε στην Ελλάδα και το νέο Montelobos Tobala από οργανικές αγάυες της ποικιλίας αυτής, καθώς και το Montelobos Ensamble από οργανικές αγάυες από τις ποικιλίες Tobala, Espadin, και Papalote.

Δοκιμάστε το και σε cocktail.


H συνταγή
Montelobos Paloma
 
Υλικά
50ml montelobos mezcal
10ml ancho reyes λικέρ τσίλι
10ml φρέσκο χυμό λάιμ
Απογεμίζουμε με 3 cents grapefruit soda


Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε Mixing glass, εκτός από τη σόδα. Τα ανακατεύουμε καλά για μερικά δευτερόλεπτα και συμπληρώνουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με αλάτι στο χείλος του ποτηριού.


 


Spirit News