× Ο θεσμός Οι nominations του 2019 Τα βραβευμένα bars του 2018 Spirit News Χορηγοί

Γιορτές με άρωμα ελληνικών αποσταγμάτων

Πρωτότυπα cocktails, για ένα διαφορετικό christmas spirit

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2018

Τρεις ταλαντούχοι bartenders, η Διονυσία Σακελλαρίου, ο Γιάννης Πέτρος Πετρής και ο Διονύσης Πολάτος, μοιράζονται μαζί μας υπέροχες μείξεις και μας δίνουν ιδέες για σπιτικά cocktails με ελληνικές αποχρώσεις…

Ελληνικά αποστάγματα και γιορτές

Τα ελληνικά αποστάγματα ανεβαίνουν συνεχώς και σε ποιότητα και σε προτίμηση. Απόδειξη, ότι hot τάση της φετινής fine drinking χρονιάς είναι τα local spirits. Μαστίχα, τσίπουρο και ούζο μπορούν να στηρίξουν ένα προχωρημένο γιορτινό pairing και να πρωταγωνιστήσουν σε συνταγές με festive αποχρώσεις. Για σκεφτείτε, στον σχεδιασμό του ρεβεγιόν να εντάξετε για καλωσόρισμα ένα απεριτίφ με μαστίχα ή τσίπουρο, ακόμα και να παντρέψετε τα πλούσια πρώτα πιάτα με ένα αρωματικό cocktail με ούζο ή μονοποικιλιακό απόσταγμα; Σίγουρα θα είναι κάτι απρόσμενο.

Υπάρχουν ετικέτες, όπως είναι η λαμπερή Mdry μαστίχα, το premium ούζο Άδολο και τα συναρπαστικά μονοποικιλιακά αποστάγματα της οικογένειας “Δεκαράκι”, που μπορούν να σερβιριστούν δροσερά, πριν ή μετά το δείπνο ή να συνδυαστούν με πολλά αγαπημένα συστατικά των γιορτών και να ανεβάσουν τη διάθεση.
Η Mdry ντυμένη στα λευκά, με ωραία χρυσά γράμματα, κουμπώνει αμέσως στο σκηνικό των ημερών. Πέρα από την κομψή εμφάνιση,  είναι σπιρτόζα και με σαφώς λιγότερη ζάχαρη, έχει εντυπωσιακή γεύση μαστίχας και παιχνιδιάρικο αλκοόλ, ιδανικό για τις μίξεις. Το ούζο Πλωμάρι, με ιστορία από το 1984 είναι τόσο γλυκόπιοτο και φίνο με αρώματα με αρώματα βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών, που δένει αμέσως με αντίστοιχα γιορτινά υλικά. Το εκλεπτυσμένο Άδολο, η καρδιά της καρδιάς του ούζου, χαρίζει σε κάθε γουλιά φινετσάτες νότες κανέλας, χαμομηλιού, γλυκάνισου, μαστίχας και φινόκιο, προκαλώντας έμπνευση. Το τσίπουρο Δεκαράκι από Μοσχάτο προκαλεί ευχάριστες εκρήξεις στον ουρανίσκο με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών και η αντίστοιχη εκδοχή με Μαλαγουζιά γοητεύει με νότες γαρδένιας, γιασεμιού και νύξεις ροδάκινου και βερίκοκου.

Οι συνταγές της Διονυσίας, του Γιάννη και του Διονύση…

Με βάση τα παραπάνω αποστάγματα, τρεις από τους καλύτερους mixologists του ελληνικού bartending μοιράζονται μαζί μας συνταγές, που μπορούμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι για τις γιορτές και να δώσουμε μια διαφορετική πινελιά στις φετινές γιορτινές βραδιές.
Η Διονυσία Σακελλαρίου, brand ambassador του Gruppo Campari και bartender στο Zillers, μπέρδεψε το Δεκαράκι Μαλαγουζιά με μανταρίνι και καφίρ λάιμ για να καλωσορίσει τη Νέα Χρονιά, πάντρεψε το ούζο Πλωμάρι με λεμονάτες νότες και την Mdry με μοσχοκάρυδο σε ένα υπέροχο και εύκολο cocktail. O Γιάννης Πέτρος Πετρής, στο στοιχείο του, μας προτείνει συνταγές, που μαγειρεύονται πολύ εύκολα και φλερτάρουν με αγαπημένο υλικό, όπως είναι η σοκολάτα. Ο Διονύσης Πολάτος δίνει πολύ ωραίες ιδέες για aperitif, που συνδυάζουν το γαρύφαλο, την κανέλα και εξαιρετικά γιορτινά σιρόπια και λικέρ.

Οι προτάσεις

Διονύσια Σακελλαρίου
Βrand Ambassador Gruppo Campari
Bartender at Zillers Boutique Hotel

Welcome Eve
50 ml Τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά
30ml λικέρ μανταρίνι
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
10ml σιρόπι καφίρ λαίμ
Λίγη σόδα
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker, τα χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι flute χωρίς πάγο. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε φύλλα λάιμ

Mistletoe
30ml ούζο Πλωμαρίου
20ml limoncello
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι εστραγκόν και λεμονόχορτο
1 ασπράδι αβγού
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι σαμπάνιας, χωρίς πάγο. Για γαρνιτούρα προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Nutcracker
30ml Mdry μαστίχα
30ml Gin Bickens
30ml Campari
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα mixing glass. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned, με μεγάλο πάγο και ψεκάζουμε με μοσχοκάρυδο.

Η Διονυσία Σακελλαρίου Η Διονυσία Σακελλαρίου

Γιάννης Πέτρος Πετρής
Head bartender και ιδιοκτήτης Tiki Athens

Cacao Royal 
(Ζεστή σοκολάτα με μαστίχα M Dry)
Εκτέλεση: σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 γρ. σοκολάτα 70% και 30 ml κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε 50 ml Mastiha Mdry. Σερβίρουμε σε γυάλινο ποτήρι τύπου pyrex και γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Hot Apple 
120 ml φρέσκος χυμός μήλου
50 ml τσίπουρο Δεκαράκι
1 bar spoon μέλι
1 κανέλα
2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση: σε μια πορσελάνη ρίχνουμε ζεστό χυμό μήλο (60c) και προσθέτουμε το τσίπουρο, 1 στικ κανέλα και 1 κουταλιά μέλι. Σερβίρουμε με μια φέτα μήλο και 2 γαρύφαλλα.

White Mocka
1 φλιτζάνι espresso 25ml
30ml ούζο Πλωμάρι
50gr λευκή  σοκολάτα
50ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: σε ενα κατσαρόλακι ρίξτε όλα τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα το μείγμα. Γαρνίρουμε με ξύσμα από πορτοκάλι.

Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής

Διονύσης Πολάτος
Head Bartender Ipitou the Βar
Head Bartender και ιδιοκτήτης Finca Vigia 

A Fizz
45ml ούζο Άδολο
15ml σιρόπι θυμάρι
12,5ml Aperol
Απογεμίζουμε με σόδα
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα mixing glass και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι collins και γαρνίρουμε με ρόδι και βασιλικό.

Tea Punch
60ml τσίπουρο Δεκαράκι
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
20ml cordial ανανά και γαρύφαλλου
12,5ml κόκκινο κρασί
7,5ml gingerbread
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι double old fashioned και γαρνίρουμε με μοσχοκάρυδο.

Dry Way
50ml Mdry μαστίχα
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
25ml φρέσκο χυμό μανταρίνι
25ml σιρόπι χαμομήλι
7,5ml Chartreuse
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε κούπα τσαγιού και στο πιατάκι της κούπας για γαρνιτούρα προσθέτουμε μερικά φρούτα.

Ο Διονύσης Πολάτος Ο Διονύσης Πολάτος

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr


Spirit News