× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

18 νέες ετικέτες whisky για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς

Γιορτινές, πληθωρικές, ιδιαίτερες, κουμπώνουν με την εορταστική περίοδο

Δημοσιεύτηκε στις 24/12/2018

Tι τύπος ουίσκι είσαι; Ψηφίζεις Ιρλανδία ή Σκωτία; Προτιμάς φρούτα ή τύρφη; Οι νέες ετικέτες, που έχουν εμπλουτίσει την κατηγορία των whiskies, έχουν χαρίσματα για όλα τα γούστα, ενώ όλες ταιριάζουν με το mood των γιορτών…

Για να διαλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν μάθετε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Τα ανακαλύψαμε, δοκιμάζοντάς τα μαζί με τον Γιάννη Πέτρο Πετρή και τη Μυρσίνη Σπανέλη. 

Ποιος θα το πίστευε ότι το whisky θα έκανε τέτοιο δυνατό come back, ειδικά μετά την εντυπωσιακή άνοδο του gin και του rum… Προφανώς οι whisky lovers το περίμεναν ή, καλύτερα, το επιθυμούσαν. Το κλασικό spirit βρίσκεται και πάλι στα πάνω του κερδίζοντας ακόμα και το πιο δύσκολο γυναικείο κοινό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που επιλέγουν να πιουν straigt ένα στιβάρο malt ή ένα σύνθετο blend σκέτο ή με έναν ποιοτικό μεγάλο πάγο. Οι γιορτές δε του πάνε γάντι. Εσείς, αλήθεια, σκέφτεστε κάτι καλύτερο για την ντελικάτη κάβα των γιορτών ή για premium δώρο στα καλέσματα. Ανάλογα με της ετικέτα που θα διαλέξετε, μπορείτε να το συνδυάσετε ακόμα και με τη γαλοπούλα, να το βάλετε δίπλα στα γιορτινά γλυκά ή να φτιάξετε ένα εύκολο cocktail για μετά το δείπνο.

Για να πάρετε ιδέες και να δώσετε περισσότερη λάμψη, γεύση και πρωτοτυπία στις γιορτινές μέρες, γνωρίστε τις νέες ετικέτες, που έχουν έρθει στην ελληνική αγορά. Τις δοκιμάσαμε, μαζί με τον δραστήριο Γιάννη Πέτρο Πετρή (Tiki Athens) και την ταλαντούχα Μυρσίνη Σπανέλη, που ανέλαβε πρόσφατα τη μπάρα του Zonar’s.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι ανάμεσα τους εντοπίσαμε οργανοληπτικούς χαρακτήρες για όλες τις προτιμήσεις. Βρείτε το δικό σας και καλές γιορτές!

Η δοκιμή…

Great King St. Glasgow Blend

Κατηγορία: blended Scotch whisky
Παραγωγός: Compass Box Whisky Co
Εταιρεία: Sky Spirits
Δυνατή μύτη, με νότες μελιού και αίσθηση κάρβουνου. Στο στόμα, κυριαρχεί ο καπνός και ακολουθούν νότες κόκκινων φρούτων, περιτυλιγμένες με νύξεις εσπεριδοειδών κα ξύλο.
ΔΚ 83 ΧΚ 83 ΜΚ 83 ΓΠ 80

Compass Box Oak Cross

Κατηγορία: blended Scotch whisky
Παραγωγός: Compass Box Whisky Co
Εταιρεία: Sky Spirits
Κομψή μύτη, με αρώματα κίτρου, λεμονιού, γλυκό του κουταλιού νεράντζι και μελιού. Το στόμα είναι ευγενικό, ισορροπημένο με νότες εσπεριδοειδών και βανίλιας. Ένα ουίσκι, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κλασικές συνταγές cocktail με ουίσκι.
ΔΚ 86 ΧΚ 86 ΜΚ 85 ΓΠ 87 ΜΣ 88

The Glenrothes 10y

Κατηγορία: Speyside malt whisky
Παραγωγός: The Glenrothes distillery
Εταιρεία: Coca Cola Τρία Έψιλον
Στη μύτη, αναδεικνύει αρώματα βανίλιας, μπισκότου shortbread και τόνους από φλούδα λεμονιού. Η γεύση του είναι γλυκιά, με νότες βανίλιας, ενώ στη συνέχεια εντοπίζουμε νότες εσπεριδοειδών. Δοκιμάστε το σκέτο και σε old fashioned.
ΔΚ 81 ΧΚ 81 ΜΚ 81 ΓΠ 79 ΜΣ 79

Johnnie Walker Sweet Peat

Κατηγορία: blended scotch whisky
Παραγωγός: Johnnie Walker
Εταιρεία: Diageo
Γοητευτική μύτη με γλυκά μπαχαρικά, πιπέρι, διακριτικό καπνό και νύξεις μπέικον. Το στόμα είναι ευκολόπιοτο και ευχάριστο. Καλή επιλογή για ένα bloond and sund cocktail. ΔΚ 81 ΧΚ 81 ΜΚ 81 ΓΠ80 ΜΣ 80

Mortlack 16y Distillery Dram

Κατηγορία: blended scotch whisky
Παραγωγός: Mortlach
Εταιρεία: Diageo
Ιδιαίτερη μύτη, με αρώματα από σταφίδες, berries, βανίλια και δημητριακά. Το στόμα είναι νόστιμο, κομψό, με νότες κόκκινων φρούτων και βανίλιας στην επίγευση.
ΔΚ 86 ΧΚ 85 ΜΚ 86 ΓΠ 86 ΜΣ 85

Grant’s triple wood smoky

Κατηγορία: single malt scotch whisky
Παραγωγός: Grant’s distillery
Εταιρεία: Άμβυξ
Στη μύτη, συνδυάζονται τα αρώματα του καπνού με τις νύξεις των δημητριακών και του μπέικον. Το στόμα κινείται στις νότες του καπνού, που παραμένει μέχρι την επίγευση.
ΔΚ 80 ΧΚ 80 ΜΚ 79 ΓΠ 76 ΜΣ 76

Tullamore Dew Caribbean Rum Cask finish

Κατηγορία: blend Irish Whisky
Παραγωγός: The Tullamore distillery
Εταιρεία: Άμβυξ
Ελκυστική μύτη με αρώματα κακάο, σοκολάτας bitter, πορτοκαλιού, βανίλιας και μαγιάς. Το στόμα μπαίνει γλυκά και έχει ωραίες νότες, που παραπέμπουν σε μαγειρεμένο ανανά. Δοκιμάστε το σίγουρα με bitter σοκολάτα.
ΔΚ 82 ΧΚ 83 ΜΚ 83 ΓΠ 81 ΜΣ 82

Glenfiddich IPA Experiment

Κατηγορία: single malt scotch whisky
Παραγωγός: Grant’s Distillery
Εταιρεία: Άμβυξ
Ιδιαίτερη μύτη, με αρώματα κυδωνόπαστου, κόκκινων φρούτων, βανίλιας, κακάο και εξωτικού σανδαλόξυλο. Το στόμα είναι βελούδινο, με νότες μελιού και φρούτων και η επίγευση είναι μεγάλη. Αφήστε το για after dinner.
ΔΚ 86 ΧΚ 87 ΜΚ 86 ΓΠ 86 ΜΣ 86

Distiller’s Select Woodford Reserve

Kentucky Straight Rye Whiskey
Κατηγορία: Rye Whisky
Παραγωγός: Woodford Reserve distillery
Εταιρεία: Concept
Σύνθετη μύτη, με δροσερά αρώματα δυόσμου και φασκόμηλου, εμπλουτισμένα με γλυκές νότες κάστανου και αχλαδιού. Το στόμα είναι βοτανικό και η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια. Ιδανικό για old fashioned
ΔΚ 83 ΧΚ 84 ΜΚ 84 ΓΠ 82 ΜΣ 82

Distiller’s Select Woodford Reserve

Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Κατηγορία: Bourbon Whiskey
Παραγωγός: Woodford Reserve distillery
Εταιρεία: Concept
Στη μύτη, παντρεύονται οι φρέσκες νότες λεμονιού με τις ώριμες νότες του δέρματος. Στο στόμα, οι λεμονάτες νότες πρωταγωνιστούν και συνοδεύονται από νύξεις καραμέλας και ορυκτών. Η επίγευση είναι ζωηρή και μεγάλη.
ΔΚ 85 ΧΚ 85 ΜΚ 84 ΓΠ 84 ΜΣ 85

Koval four grain

Κατηγορία: Signle barrel whisky 100%grain
Παραγωγός: Koval Inc
Εταιρεία : Deals
Γλυκά αρώματα κυρίως σταφίδας, μελάσας, ξερού σύκου και κερήθρας. Το στόμα είναι ελαφρύ και κατάλληλο για ένα γιορτινό Manhattan.
ΔΚ 78 ΧΚ 78 ΜΚ 78 ΓΠ 78 ΜΣ 74

Koval Millet

Κατηγορία: Single Barrel Whiskey  100%Millet
Παραγωγός: Koval Inc
Εταιρεία : Deals
Πρωτότυπη μύτη, με αρώματα πριονιδιού ανακατεμένα με βανίλια, δέρμα και νεράντζι. Στο στόμα κυριαρχούν τα δημητριακά.
ΔΚ 77 ΧΚ 77 ΜΚ 77 ΓΠ 77 ΜΣ 75

Glen Moray Elgin Classic Chardonnay Cask Finish

Κατηγορία: Speyside Single Malt Scotch Whisky
Παραγωγός: Glen Moray Distillery
Εταιρεία Καρούλιας
Κομψή μύτη, με ευγενικά αρώματα βανίλιας, ξηρών καρπών, πραλίνας και κριθαριού. Το στόμα είναι ισορροπημένο, ντελικάτο με καλή επίγευση.
ΔΚ 87 ΧΚ 87 ΜΚ 86 ΓΠ 82 ΜΣ 88

Blanton’s Kentucky Straight

Bourbon Whiskey
Κατηγορία: Single Barrel bourbon Whiskey
Παραγωγός: Blanton Distilling Company
Εταιρεία: Deals
Πληθωρική μύτη, με αρώματα κακάο, πικρής σοκολάτας με πορτοκάλι και νύξεις κερασιού. Στο στόμα, ξεδιπλώνονται οι νότες των κόκκινων φρούτων μπερδεμένες με ξανθό μέλι.
ΔΚ 81 ΧΚ 83 ΜΚ 85 ΓΠ 81 ΜΣ 82

Raven Rare

Κατηγορία: blended scotch whisky
Παραγωγός: Leomar LTD
Εταιρεία: Καρούλιας
Ενδιαφέρουσα μύτη, στην οποία κυριαρχούν τα αρώματα των δημητριακών. Το στόμα μπαίνει πολύ ωραία, με γλυκές νότες βανίλιας, μελιού, καραμέλας βουτύρου.
ΔΚ 80 ΧΚ 80 ΜΚ 80 ΓΠ 79 ΜΣ 84

Buffalo Trace

Κατηγορία: Bourbon Whiskey
Παραγωγός: Buffalo Trace distillery
Εταιρεία: Καρούλιας
Στη μύτη βγαίνει η σοκολάτα με τη βανίλια και τις νύξεις cranberries. To στόμα είναι βανιλάτο, με πιπεράτο τελείωμα.
ΔΚ 78 ΧΚ 78 ΜΚ 75 ΓΠ 76 ΜΣ 76

Paddy Triple Distilled

Κατηγορία: blended Irish Whiskey
Παραγωγός: Cork Distilleries Co
Εταιρεία: Καρούλιας
Γλυκιά μύτη, με αρώματα κανέλας, χαρουπιού και περγαμόντου. Το στόμα είναι βουτυράτο, με ζεστές νότες bitter σοκολάτας και πιπεράτο τελείωμα.
ΔΚ 82 ΧΚ 82 ΜΚ 82 ΓΠ 78 ΜΣ 78

Port Charlotte

Κατηγορία: Islay Single malt
Παραγωγός: Bruicladdich distillery
Εταιρεία: Καρούλιας
Σύνθετη μύτη, με αρώματα τύρφης, καπνού, μπέικον και κανέλας. Το στόμα είναι πολύ ωραίο, με φινετσάτες νότες αλμύρας και τύρφης. Η επίγευση είναι πολύ μεγάλη.
ΔΚ 88 ΧΚ 89 ΜΚ 90 ΓΠ 88 ΜΣ 89


Τα whisky δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Γιάννης Πέτρος Πετρής και Μυρσίνη Σπανέλη.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News